Haber

Levent Gök, Bakan Kirişci’ye Sordu: “Tarım Kredi Kooperatifleri’nin de Zarara Sokulduktan Sonra Özelleştirilmesi mi Planlanmaktadır?”

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin (TKK) elinde tuttuğu Hektaş hisselerinin Oyak Gıda Tarım Holding AŞ’ye satılmasını, TBMM gündemine taşıdı. Gök, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye “Başka kamu kurum ve kuruluşlarında yaşandığı üzere TKK’nın da yanlış siyasetler ile ziyana sokulduktan sonra özelleştirilmesi mi planlanmaktadır?” sorusunu yöneltti.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde; Tarım ve Kredi Kooperatifleri’nin, 3 Ağustos 2022 tarihinde, 50 yıldır elinde tuttuğu yüzde 3.8 oranındaki Hektaş hisselerini yüzde 5 iskonto ile Oyak Gıda Tarım Holding AŞ’ye toplam 1 milyar 103 bin TL bedelle sattığını belirtti.

Önergesinde, “Çiftçimizin en sıkıntı vakitlerinde gereksinim duyduğu yardımları sağlayamayan TKK’da oluşan kamu ziyanının hesabının sorulması gerekmekte, Bakanlığınızın acilen bahse ait resmi süreçleri başlatması beklenmektedir” ifadelerini kullanan Gök, şunları aktardı:

“TKK Genel Müdürü Hüseyin Aydın katıldığı bir televizyon programında likiditeye duyulan gereksinimden ötürü ve payın piyasa değeri/defter pahasına oranı ile fiyat/kazanç oranının yüksek olduğu için yeterli bir fiyattan satıldığını açıklamıştır. Kelam konusu Hektaş paylarının blok satışından sonra süratle yükselmeye devam etmesi payların piyasa araştırması yapılmadan satıldığına yönelik tezlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Hektaş payının fiyatı 16.11.2022 tarihi itibariyle 50 liraya çıkmış, 1.1 milyar TL’ye satılan TKK hisselerinin bugünkü değeri 4 milyar 810 milyon TL düzeyine yükselmiştir. Söz konusu satışın kuruma verdiği zarar sadece 3.5 ayda 3.7 milyar TL’ye ulaşırken Tarım ve Orman Bakanlığı bahse ait rastgele bir inceleme başlatmamıştır.

TKK çiftçimizin desteklenmesi, yurttaşlarımıza uygun fiyatlı ve kaliteli eser temin edilmesi maksadıyla kurulmuş, kamu faydasına hizmet vermesi beklenen bir kuruluş iken birikimi haraç-mezat satılarak içi boşaltılmaya başlanmıştır.”

Gök, önergesinde Bakan Kirişci’ye şu soruları yöneltti:

“TKK’ya ait Hektaş hisselerinin satış sürecinde piyasa araştırması yapılmamasının ve yüzde 5 iskonto uygulanmasının sebepleri nelerdir? Likidite ihtiyacı sebebiyle satılan hisselerden elde edilen gelirlerin nasıl değerlendirildiğini harcama kalemleri ile birlikte açıklar mısınız? TKK’nın likidite gereksiniminin karşılanması için rastgele bir öbür metot bulunamamış mıdır? TKK kelam konusu satış sebebiyle 3,5 ayda 3,7 milyar ziyan ettiği halde bahse ait rastgele bir inceleme başlatılmamış olmasının sebepleri nelerdir? Hususa ait resmi süreçlerin başlatılacağı tarihi açıklar mısınız? 3,7 milyar TL bütçe ile çiftçimize alınabilecek mazot, gübre ve tohum ölçülerini açıklar mısınız? TKK’nın 2022 ve 2023 yıllarında satışa çıkarmayı planladığı taşınır ve taşınmaz değerlerini açıklar mısınız? Başka kamu kurum ve kuruluşlarında yaşandığı üzere TKK’nın da yanlış siyasetler ile ziyana sokulduktan sonra özelleştirilmesi mi planlanmaktadır?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu