Haber

Körfez Savaşı’nda ‘canlı kalkan’ olarak kullanılan rehinelerden İngiltere’ye dava

Körfez Savaşı sırasında Kuveyt’te rehin alınan British Airways yolcuları ve mürettebatı, İngiliz hükümetine ve havayoluna dava açmaya hazırlanıyor.

BBC’nin haberine göre British Airways, hükümet kayıtlarının bölgedeki işgal konusunda kendilerine bilgi verilmediğini gösterdiğini iddia etti. Hükümet ise hatanın ‘tamamen dönemin Irak hükümetinde’ olduğunu savundu. 1990 yılında Malezya’ya uçarken yakıt ikmali yapmak için Kuveyt’e çıkan ve ardından Saddam Hüseyin güçleri tarafından rehin alınan kişileri temsil eden “McCue Jüri ve Ortakları”, ‘gerçeğin tümünün gün ışığına çıkmasını’ isteyen mağdurları temsil ettiklerini duyurdu. .

İSTİSMAR, ŞİDDET, ‘SAHTE’ İDAM…

Davaya konu olan olayda, içinde 300’den fazla yolcu bulunan uçak, 2 Ağustos 1990 günü erken saatlerde Kuveyt Uluslararası Havalimanı’na inmişti. Bu sırada Irak güçleri Kuveyt’i işgal ediyordu. Irak güçleri uçaktaki yolcu ve mürettebatı rehin alarak yaklaşık 5 ay boyunca alıkoydu. O dönemde Saddam’ın Batı’dan gelebilecek olası saldırılara karşı bu kişileri ‘canlı kalkan’ olarak kullandığı değerlendiriliyordu. Rehin alınanlar bu süreçte tacize, şiddete ve ‘sahte infazlara’ maruz kaldı.

Rehin alınan kişilerden Barry Manners daha önce şöyle demişti: “Beni birkaç kez vuracaklarını söylediler. Gardiyan sinirlenip tekme attı, kafama silah dayadı ve tetiği çekti.” Ayrıca Manners ve beraberindeki rehineler, herhangi bir bombalı saldırıyı önlemek amacıyla Kuveyt ve Irak’taki stratejik noktalara götürüldü. Rehineler 5 ay sonra serbest bırakılsa da birçoğu travma sonrası stres bozukluğundan (PTSD) muzdaripti.

‘İÇERİDE ÖZEL KUVVETLER BULUNDUĞU İÇİN UÇAĞIN İNİŞİNE İZİN VERDİLER’

Kasım 2021’de yayınlanan belgelere göre, uçağın Kuveyt’e inmesinden bir saat önce, İngiltere’nin Kuveyt Büyükelçisi, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nı Irak güçlerinin Kuveyt sınırını geçtiği konusunda uyarmıştı. Ancak bu bilgi British Airways ile paylaşılmadı; Bu nedenle uçağın başka bir ülkeye yönlendirilmesi mümkün olmadı. İndiğinde uçaktan ayrılan ilk 10 kişinin özel kuvvetlerden olduğu iddia edilse de İngiliz hükümeti bu iddiayı yalanladı.

Davacıları temsil eden hukuk bürosu, hükümetin ve havayolu şirketinin “işgalin başladığını zaten bildiğini” gösteren delillerin bulunduğunu savundu. Buna göre Kuveyt’e ‘özel askeri operasyon’ için ekip göndermek istedikleri için uçağın inişine izin verdiler. Avukatlar bu iddiayı önümüzdeki aylarda Londra Yüksek Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtti. Davacıların kişi başı 170 bin lira tazminat talep etmesi bekleniyor. (DIŞ HABER)

taskenthaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu