İş

Kamu çalışanlarının zam oranı belli oldu: İşte en güçlü tahmin!

Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlıkları dahil olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 700 bini aşkın işçiyi ilgilendiren 2023 Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü müzakerelerindeki süreç , hastaneler ve üniversiteler. devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, kamu çalışanlarına yapılan zamma işaret etti. Peki ikinci teklifi kabul etmeyen memurların yeni maaşı ne olacak? Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “700 bin kamu çalışanının gözü yapılacak anlaşmada. Burada memurların taban fiyatı 15 bin, yüzde 45 zam ve 6’ncı altı ayda enflasyon farkı artı yüzde 5 talepleri vardı.

‘SONUÇLARIN 12 BİN LİRALIK ÇOK ARTIRILMASINI BEKLİYORUZ’

Devletten ilk etapta 11 bin liradan başlayan teklif şimdi 12 bin liraya çıktı. Son olarak bunun da bir miktar artışla sonuçlanmasını bekliyoruz.

Burada yine 12 bin TL ile 15 bin TL arasında bir rakamla pazarlığın sonuçlanacağını düşünüyorum. 13 bin lira civarında bir taban fiyat bağlanacağını düşünüyorum.

‘MEMURLUKLARIN TOPLU SÖZLEŞME MÜZAKERELERİNE ÖRNEK OLACAK’

Sosyal istikrar tazminatı adı altında ödenen miktarın daha da artırılması talep edildi. Bu taleplerin yerine getirileceğine inanıyoruz. 1 Ağustos’ta memurlar toplu sözleşme görüşmeleri yapacak.

700 bin kamu personeli için toplu sözleşme yapılması, diğer toplu sözleşme görüşmelerine örnek teşkil edecek.

‘İLK 6 AYDA YÜZDE 45 ARTIŞ MAKUL OLACAK’

Aslında enflasyon ilk 6 ayda yüksek olacak ve sonraki 6 ayda düşecek. Dolayısıyla ilk 6 ayda yüzde 45’lik bir artışın makul olacağını düşünüyorum.

Kamu çalışanları artışı kabul edebilir ama bence bu seviye eninde sonunda masada belirlenecek.”

BAKAN NE DEDİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, kamu personel artışı için yarını işaret etti. Alım beyanında şu ifadeleri kullandı: “Cumhuriyet tarihinde ilk kez dolar bazında asgari ücreti 455 doların üzerinde gerçekleştirdik. Biliyorsunuz yıllık enflasyon yüzde 42, düşmeye devam ediyor. Düşecek ama fiyatlar hala yüksek. Bu yüksek fiyatın mahvettiği fiyatlar var. O fiyatları düzenlememiz lazım.”

DİĞER SÖZLEŞMELERLE YAKIN İLGİLENİYOR

Öte yandan yaklaşık 3,5 milyon memur ve 2,5 milyon emekli memurun maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7’nci Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri ise Cumhurbaşkanlığı’nın prestijiyle başlayacak. 1 Ağustos.

Bu açıdan kamu çalışanlarını ilgilendiren 2023 Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, başta memur toplu iş sözleşmeleri olmak üzere özel kollarda imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerinin belirlenmesi açısından da önem arz etmektedir.

KAYNAK: MİLLİYET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu