Küçük köpek cinslerinden biri olan Morkie, tatlı görünümüyle birinci bakışta dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bir köpektir. İnsanlardan daima ilgi görmek isteyen bu köpek son derece enerjik ve oyun oynamayı seven bir cinstir. Kucak köpeği olarak da geçen Morkie, sahibini çok fazla rahatsız etmez. Gün içinde maması verildiğinde ve biraz da ilgilenildiğinde Morkie için kâfi olacaktır. Hafif ve kucağınızda taşıması kolay olan bir köpek istiyorsanız Morkie bunun için gerçek bir tercih olacaktır. Pekala Morkie’nin özellikleri ve ev ortamında bakımı nasıl? Sizin için uygun mu değil mi bunu öğrenmek için içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz…
Morkie Tarihi
Morkie; Malta köpek ırkı ile Yorkshire köpek ırklarının melezlenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Çok eski bir köpek ırkı olmayan Morkie, 1990’lı yıllarda çok fazla tüy dökmeyen, sadık bir konut köpeği ve küçük boyutlu bir köpek geliştirmek hedefiyle tüm bu özelliklerin toplandığı bir ırk olarak ortaya çıktı.
Ailesine ve sevdiklerine karşı epeyce bağlıdır.
Arkadaş canlısı, eğlenceli, kendine güvenen bazen de inatçı ve şımarık özellikleriyle tanınan bir köpektir. Ailesine olan bağlılığı nedeniyle vakit zaman sahibini öbür insanlardan kıskanabilir.
Ailesiyle vakit geçirmeye bayılır.
Sahibiyle birlikte oyun oynamaktan, yürüyüşe çıkmaktan ve açık havada olmaktan memnunluk duyar. Morkie’nin bu aktivitelerden sonra yorulma ihtimali yüksektir. Yorulduklarında ise uykuya gereksinim duyar ve uyumaktan zevk alır.
Ailesine karşı korumacıdır.
Morkie, ailesini ve sahibini korumak için gerektiğinde, kendinden büyük köpeklere bile baş tutacak yüreğe sahiptir. Hafızasına kazıdığı olayları unutmayan ve yeri geldiğinde ailesini, insanlardan ve hayvanlardan korumak için hiç tereddüt etmeden kendini öne atar.
Morkie akıllı bir köpek olduğu için eğitimi genel olarak kolaydır.
Aileme karşı sadık olduğum için ve onları çok sevdiğim için her şeyi çok çabuk öğrenebilirim.
Apartman hayatına çarçabuk ahenk sağlar.
Morkie’nin dışarıda yaşaması mümkün değildir. Hayatları için en ülkü ortam konuttur. Sıcak bir konutta, günlük muhtaçlıkları karşılanarak, dışarıya yalnızca oyun oynaması ve yürüyüş yapması için çıkartırsanız sorun yaşamadan bakabilirsiniz.
Morkie yalnız kalmayı sevmez.
Evde uzun müddet yalnız kaldığında ve sıkıldığında havlayarak, eşyalara ve etrafına ziyan vererek kendisini tabir eder. Morkie sahiplenmeyi düşünüyorsanız sabit bir konut sisteminizin olması ya da seyahatleriniz de yanınızda köpeğinizi de götürmeniz gerekir. Aksi halde köpeğinizde telaş bozukluğu üzere ruhsal meseleler ortaya çıkabilir.
Diğer evcil hayvanlar ve çocuklarla düzgün anlaşır.
Çocuklarla ahenk sorunu yaşamadan onlarla oynamaya bayılır. Lakin yerinde durmayan bir çocukla oyun oynuyorsa o vakit gözünüzü onlardan ayırmamanız gerekir. Zira Morkie küçük ve hassas bir ırk olduğu için çocuk istemeden oyun esnasında köpeğinize ziyan verebilir. Ziyan gören köpeğiniz ise canı acıdığı için istemeden havlayarak ısırma eğiliminde bulunabilir.
Morkie Bakımı
Çok fazla tüy dökmez. Tüylerinin birbirine karışmaması ve bakımlı durması için haftada en az 2-3 defa tüylerinin taranması gerekir.
Çok fazla kirlenmediği sürece sık sık banyo yaptırılmasına gerek yoktur. Köpeğiniz çamura girmediği sürece Morkie köpeğin yılda 2 ya da 3 kere yıkanması kâfi olacaktır.
Tıraş sürecini tüylerinin uzamasına bağlı 6 ile 8 haftada bir yaptırmalısınız.
Morkie genel olarak;
Yaşam Mühleti 13-15 yıl ortasıdır.
BONUS: “Morkie özellikleri, bakımı, beslenmesi, sağlığı ve eğitimleri”