Haber

Emrah Safa Gürkan Seçim Sonrası Nokta Nokta Değerlendirmelerle “İnsanlar Hesap Soramaz” Diyor!

Tarihçi ve yazar Emrah Safa Gürkan, 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 14 Mayıs’ta adaylardan biri yüzde 50 ve üzerinde oy alamadığı için seçim ikinci tura kaldı. İkinci turda rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’ndan daha fazla oy alan Recep Tayyip Erdoğan 13. Cumhurbaşkanı oldu.

Ünlü tarihçi, seçim sonuçlarına bakarak, ülkemizin kaderinin ‘halkın duygusallığının’ belirlendiğinin altını çizerek, gerçekten şu anda eleştirmeye ve değiştirmeye ihtiyacımız olduğunu söyledi. İşte Gürkan’ın açıklamaları…

Ülkemizde yapılan 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlandı. 14 Mayıs seçimlerinde herhangi birinin yüzde 50 ve üzerinde oy alamaması sonucunda ikinci tura kalan seçimler 28 Mayıs’ta sonuçlandı.

2. turda Cumhurbaşkanlığı seçiminde en çok oyu alan Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu için oylar kullanıldı. İkinci tıpta rakibinden daha fazla oy alan Recep Tayyip Erdoğan 13. Cumhurbaşkanı oldu.

Seçimin sonuçlanmasının ardından çok sayıda kişi muhalefete tepki gösterirken, bir kısmı da teşekkürlerini sunarak helal olduğunu paylaştı.

Tarihçi Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan ise seçim sonuçlarına hiç bakmadığımız bir açıdan bakarak değerlendirmelerini anlattı.

Gürkan, “Türkiye’de seçmeni umut yönetiyor. Umudu o gün için satın alıyor. Hatta umut edeceği projelere bile sarılıyor” dedi.

Gürkan, “Sonuç kötü olduğunda suçu göçmenler, dış güçler ve seçmenler asla oylarını değiştirmeyecek gibi argümanlara atıyorlar” dedi. yazdı

Gürkan, Kemal Kılıçdaroğlu’nun mağlubiyetiyle ilgili olarak şunları söyledi:

Bazı argümanlara bakalım, örneğin, ne kadar rasyoneller?1. Başka aday olsaydı kazanamazdı. Yani seçim hiçbir şekilde kazanılamaz. O zaman 2028 de bir şey demeyin, biz kazanacağız diye tweet atmayın mesela… 2. Halkın yarısı karşı çıktı. Geçen seçimde geldi, RTE bile oyları yarım puan falan artırdı…3. “İnsanlar böyledir.” Bu nasıl seçim analizi, ne yapalım, Mars’tan adam mı getireceğiz vs.

Yani bunlar makul argümanlar mı, Tanrı aşkına?

“Muhalefetin talep ettiği duygu umuttur!”

‘Türk insanı çok duygusal’ diyen Gürkan, şöyle devam etti: ‘İnsan temsil edilmediği için duygusal. İşin garibi, bunun birinci derecede sorumlusu ve bundan en çok yararlanan da muhalefet siyasetçileridir. Eskiden endişe uyandırırlardı, şimdi umut, ki bu da yine bir gelişme.’

“Nihayetinde seçimin kaybedildiği akşam anketlerin yüzde 34’ü bu adayın doğru olup olmadığına evet diyor. Aynen benim söylediğim ve söylediğim buydu.”

Ancak karar verme ve değiştirme gücünün insanlarda olduğunu hatırlatan Gürkan, “Israr edersek dünya istediğimiz gibi değişecek. Çocuklar bunu yapıyor. Akılla değil duygularımızla hareket ettiğimizde bir hata telafi edemeyiz.” Seçimi kaybettik.Fatura istemiyoruz.Nerede yanlış oldu diyemeyiz.Sloganlar,romantik sözler,mantıksız tartışmalar.Sonuçta bunlar birbirini kıran insanlar.Boş holiganlık…’ dedi.

“Gelişmiş demokrasiler hesap verebilirlik ve protesto üzerine kuruludur. Zeki, mantıklı düşünen kitleler isterler. Duygusal davranan, uyuma tapan, ağzımızın suyunu akıtan projeler yerine hayaller ve umutlar satın alan kitleler değildirler.”

Böyle giderse 2028’de de bize dayatılan adaylarla baş başa kalacağımızı vurgulayarak, “İnsanlar konuşsun, hesap versin, kamuoyu oluştursun. Alternatifler böyle çıkıyor” dedi.

“Politikacı bu kadar değerli, zor bulunan bir şey değil. İtiraz edersek biri gider, biri gelir. Hep aynı isimlere mahkûm olmayacağız!”

Bu sorunların bir ölçüde Batı toplumlarında da mevcut olduğunu belirten Gürkan, “Bu anlamda ülkemizin o kadar da kötü durumda olduğunu düşünmüyorum. Bence bu mantıksız çete çok gürültü yapıyor’ dedi.

“Biz bu seçimi kaybetmedik, kaybetmedik. Bir kişi aday oldu, bir hikaye anlattı. Olmadı.”

Siyasilerin sorumluluk alması gerektiğini belirten Gürkan, “20 yaşındaki Twitter kullanıcısı bundan sorumlu olamaz.”

“Ayrıca şu tartışma da var: ‘Elinden gelenin en iyisini yaptı.’ Bağışlamak?”

‘Parti başkanlığı memur veya esnaf gibi değildir’ diyen Gürkan, ‘Ondan bir tane var. İşini en iyi yapanlar değil, işini çok iyi yapanlar vardır. CEO’lar, teknik müdürler vs. Bunlar tek kişilik ofisler… Bin tane yok. Yani KK hoca olsa evet derdik ekmeğiyle oynamayalım elinden geleni yaptı. Ancak yaparsa, evden atılmazlar. 75 yaşında emekli olacak. Bu bir kıyamet senaryosu değil, kimseden özür dilerim.’ söz konusu.

“Son bir argüman var, saçma olan: ‘Herhangi biri kaybederdi.'”

1. Bu benim sorunum değil. Aday, ana muhalefet partisinin lideridir. A. Doğru adayı bulacaktı. Yoksa önceki seçimleri kazanırdı, ülke bu hale gelmezdi. Seçmen benim, doğru adayı bulamıyorum. CHP’nin yüzlerce belediyesi ve milletvekili var. Bu sorumluluk bize nasıl düştü anlamıyorum. Bir politikacı o kadar nadir bir şey değildir. Açarsan çıkar. Çıkaramıyorsan bırakırsın.

“Çözümünüze seçmene ne diyorlar? Seçmenler, çözüm nedir. Seçmenler de mi çözecek? Sorumlusu biz normal insanlar mı birer birer? Yıllardır hazırlık yapılmadıysa kimin? hata mı?”

Gürkan’ın sözleriyle, ‘Hiç bu kadar mantıksız tartışmayı bir arada görmemiştim. Politika söz konusu olduğunda, insanlar mantıksal olarak çapkın hale gelirler. Borsa, kariyer vs. buralarda böyle mantıksız hamleler yaptıklarını düşünmüyorum. Sanki bir siyasi terapi grubu, bir ısrar, bağlılık, saçmalık alanı…’ diye belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu