Teknoloji

Bebek monitörü korsanlığına karşı ailenizi güvende tutmanın yolları

Bebek monitörlerini ele geçirmek siber hatalılar için çocuk oyuncağı olabilir

Dünyanın farklı bölgelerinde bebek monitörü korsanlığıyla ilgili yaşanan olaylar, mevzunun ebeveynler için kaygı verici bir hal almasına neden oluyor. Siber güvenlik şirketi ESET, siber hatalıların bebek odalarına girmelerini engelleyebilecek tekliflerini paylaştı. Risklerin nereden kaynaklanabileceğini öngörerek ve makus emelli üçüncü tarafları engellemeye yönelik ek tedbirler alarak işe başlayabilirsiniz.

Akıllı teknoloji, akıllı kilitler ve kapı zillerinden mesken güvenlik kameralarına kadar meskenlerimizi inançta tutmak için sayısız imkan sağlıyor. Lakin bilgi süreç gücüne ve internet ilişkisine sahip küçük teknolojik aletler bilgisayar korsanlarının amacı haline gelebilir. Alacağınız tedbirler ile bebek monitörünün bir yabancının buyruklarını yerine getirmek yerine işini yaptığından, bir güvenlik ve saklılık riski oluşturmadığından emin olabilirsiniz.

Bilgisayar korsanları bebek monitörlerini nasıl ele geçiriyor?

Bazıları bunu yalnızca latife için yapıyor. Kimilerinin aklında gözetlemeye yönelik kanılar ya da monitör yoluyla kulak konuğu olarak ferdî bilgileri çalmaya yahut hırsızlık için konutun boş olduğunu doğrulamaya çalışmak olabilir. Sebep ne olursa olsun, bir bebek monitörünü ele geçirmenin iki temel yolu var.

Radyo frekansını kullanan monitörler, zımnî dinleyicinin sinyal menzili içinde olmasını ve kullandığı frekansı bilmesini gerektirir. Bu cinsteki önde gelen eserlerin birçoklarının şifreli irtibat kullanması, bu modellerin daha inançlı olmasını sağlar.

Wi-Fi kullanan monitörler, konuttaki modeme ve halka açık internete bağlandıklarından bilgisayar korsanlığına daha fazla maruz kalır. Wi-Fi kullanan monitörler, ebeveynlerin nerede olurlarsa olsunlar bir taşınabilir uygulama aracılığıyla görüntü akışını görüntülemelerini sağlayan bir fonksiyona sahiptir. Bu durum, ebeveynlerin dışardayken rahat etmesini sağlar lakin ele geçirebileceği inançlı olmayan kameralar arayan bilgisayar korsanlarına da fırsat doğurur. Bir saldırganın mesken modemini ele geçirmesi sonucunda bu fonksiyonu sunmayan aygıtlar bile teorik olarak taarruza uğrayabilir. Bunu yapmanın en kolay yolu, parolayı iddia etmek yahut “kaba kuvvet” kullanmaktır, lakin daha karmaşık akınlar eser yazılımı güvenlik açıklarından yararlanmaya çalışabilir.

Neler olabilir?

Her iki durumda da muhtemel sonuçlar, ebeveynlerin alarma geçmesi için kâfi. Bilgisayar korsanları, bebeğinizi gizlice dinlemek yahut aygıtın hoparlörü varsa bu hoparlörü kullanarak bebeğinizle bağlantıya geçmek için bebek monitörüne erişim sağlayabilir. Birtakım durumlarda ele geçirilen kameralardan alınan yayınlar, oburlarının izlemesi için yeraltı sitelerinde bile dağıtılabilir.

Ailenizi nasıl inançta tutarsınız?

ESET uzmanları kullanıcıların eser seçiminde ve sonrasında dikkat etmeleri gereken konuları şu halde özetledi;

  • Seçeneklerinizi uygun araştırın. Güvenliğe ehemmiyet veren, hakkında uygun değerlendirmeleri olan saygın bir üreticinin eserlerini tercih edin.
  • Cihazın yazılımına (veya ürün yazılımına) yönelik tüm güncellemeleri yükleyin.
  • Mümkünse, bir uygulama aracılığıyla uzaktan bağlantıya müsaade vermeyen bir model seçin. Bu üzere bir uygulamaya sahipse, bilhassa kullanımda değilken uzaktan erişimi kapatın.
  • Güçlü ve eşsiz bir parola ayarlayın. Mümkünse iki faktörlü kimlik doğrulamayı aktifleştirin.
  • Olağandışı bir IP’den veya garip zamanlarda erişen kişiler gibi şüpheli etkinlikleri kontrol etmek için izleme günlüklerini düzenli olarak inceleyin.
  • Kablosuz modeminizi güçlü, benzersiz bir parolayla koruyun. Ayrıca, bağlantı noktası iletme veya UPnP’nin yanı sıra uzaktan erişimi de devre dışı bırakın.
  • Modemin rastgele bir eser yazılımı yaması ile aktüel tutulduğundan emin olun.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu